Zihin Kontrolünde Kimyasal Keşif: İstenmeyen Düşünceleri Bastırmak Mümkün Mü?

Paylaş

Bilim adamları, beynin “hafıza” bölgesinde istenmeyen düşünceleri bastırmamıza olanak tanıyan önemli bir kimyasalı keşfettiler.

Sonuçlar, “Nature Communications” dergisinde yayınlanan bir araştırma çerçevesinde, katılımcılara ilişkilendirmeler öğretildiği bir grup deneyde ortaya çıktı. Çile/hamamböceği, yosun/kuzey gibi bağlantısız kelime çiftlerini ilişkilendiren katılımcılardan, daha sonra kelime çiftinin ilk öğesi yeşil gösterildiğinde eşini hatırlamaları, kırmızı ise eşini hatırlamaktan kaçınmaları istendi. Bu sırada katılımcılara, Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) ve beyin kimyasını ölçen manyetik rezonans spektroskopisi yapıldı.

Bilim adamları, katılımcıların düşüncelerini bastırmaya çalıştıklarında beyinlerinin kilit bölgelerinde neler yaşandığını anlamak amacıyla yapılan çalışmada, bu yetinin, sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan GABA kimyasalına dayandığını tespit etti. Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Taylor Schmitz ve Prof. Michael Anderson liderliğindeki çalışmada, beynin hafızayla ilişkilendirilen bölgesi olan hipokampusta GABA yoğunluğunun, kişinin istenmeyen düşünceleri ve anıları hatırlamama yeteneğini öngörebildiği belirtildi.

Bu keşfin, uzun süredir cevap bekleyen kaygı bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve hipokampus “hiperaktivitesi” gibi rahatsızlıklar hakkındaki bazı sorulara çözüm getirebileceği ifade edildi.

Devamındaki Haberler

EN SON HABERLER