Ulaştırma Bakanlığı: Batık Gemi ‘Batuhan A.’nın Enkazından İlk Görüntüler

Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, sonar görüntüsü ile deniz yüzeyinin 51 metre altında tespit edilen batık geminin, ‘Batuhan A’ olduğunun kesinleştiğini, sabah saatlerinden itibaren batığa dalış faaliyeti gerçekleştirileceğini açıkladı. Öte yandan Marmara’da batarak bir bütün halinde deniz tabanına oturan gemiden ilk görüntüler de geldi.

Marmara Adası’ndan dolomit taşı yükleyen 53 yaşındaki ‘Batuhan A.’ gemisi İmralı Adası açıklarında dalgalar nedeniyle battı. Gemi sahibiyle birlikte 6 kişi kayboldu. Murat Altıntaş’ın sahibi olduğu ‘Batuhan A.’ gemisi Marmara Adası’ndaki mermer ocaklarından aldığı yükleri düzenli olarak Gemlik Limanı’na taşıyordu. 1971 yılında inşa edilen ‘Batuhan A.’ oldukça yorgun bir gemiydi. Önceki gece de Marmara Adası’ndan dolomit taşı yükledi ve denize açıldı. İddialara göre 53 yaşındaki 900 tonluk gemiye 1150 ton yüklenmişti.

Kaptan Mehmet Uyanık ve başmühendis Murat Çalışkan tecrübeli denizcilerdi. ‘Batuhan A.’nın diğer mürettebatı ise aynı zamanda geminin sahibi olan Murat Altıntaş, kayıtlarda aşçı olarak geçen gemici Zeynep Kılınç, makine stajyeri Ahmet Atav ve yağcı olarak görev yapan bir denizciydi. Gemi İmralı Adası’nın 10 kilometre açıklarına geldiğinde AIS sinyallerine göre iki kez durdu. Muhtemelen makine arızası yapmıştı. Hava rüzgârlı, deniz de dalgalıydı. Dalgaların boyu zaman zaman 3.5 metreyi buluyordu. Batuhan A. dün saat 06.28’de telsizden yardım istedi. 06.32’de de acil durum sinyali verdi. Gemiyle bağlantı saat 07.12’de koptu. Bölgeye gönderilen kurtarma gemileri boş bir can salı buldu ancak ne gemiden ne de personelden haber yoktu.

51 METREDE BULUNDU

‘Batuhan A.’ gemisinin tam yerinin tespit edilmesi için Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı sonar cihazı olan TCG Çubuklu, TCG Ayvalık ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı TCSG Güven gemileri olay yerine gönderildi. ‘Batuhan A.’ gemisi denizin dibinde 51 metrede bulundu. Bölgede Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün botları ve donanmanın arama-kurtarma gemileri de bulunuyor. Ayrıca Deniz Polisi’ne ait robot kurtarma ekipmanı da bölgede hazır tutuluyor. İzmit Körfezi’nde bulunan araştırma gemisi TCG ÇUBUKLU ile Erdek Deniz Üs Komutanlığı’nda görevli mayın avlama gemisi TCG AYVALIK da bölgeye ulaşırken, Karadeniz açıklarındaki arama-kurtarma gemisi TCG AKIN da destek için bölgeye gelmek üzere yola çıktı. Yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 1 Seahawk helikopteri Çanakkale Deniz Hava Üs Komutanlığı’nda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 1 AS532 tipi helikopter de bölgeye hareket etmek üzere Eskişehir 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda hazır bekletilirken, Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, BATUHAN-A isimli kargo gemisindeki 6 mürettebatı arama-kurtarma çalışmalarına destek sağlayan Deniz Kuvvetleri’nin sonar cihazıyla gemiyi 51 metre derinlikte tespit ettiği kaydedildi.

2021’DE DE KARAYA OTURMUŞTU

‘Batuhan A.’ gemisi 2021 yılında Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesi açıklarında karaya oturmuştu. Gemi iki günlük çalışma sonucu kurtarılmış ve bakıma alınmıştı.

Bakanlıktan, Marmara Denizi İmralı Adası’nın güneybatısında batan ‘Batuhan A’ yük gemisinin mürettebatını arama kurtarma çalışmalarına ilişkin son durum bilgisi paylaşıldı.

Ulaştırma Bakanlığı açıkladı: Batık geminin Batuhan A olduğu netleşti... Geminin enkazından ilk görüntüler geldi

Dün saat 06.32’de Bakanlık Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne uydu yardımlı arama kurtarma sisteminden (COSPAT-SARSAT) ‘Batuhan A’ gemisine ait acil durum sinyali alındığı belirtilerek, “İvedilikle tüm deniz ve hava arama kurtarma unsurlarına bildirim yapılarak deniz olayı bildirilmiş, Türk Radyo vasıtası ile bölgedeki gemilere duyurular yapılmaya başlanmıştır. Gemiye yapılan telsiz çağrılarına cevap alınmaması üzerine, Liman Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden, geminin acentesinin yapmış olduğu gemiye ait personel listesi beyanındaki tüm denizcilerimizin, Gemi İnsanları Bilgi Sistemi’ndeki mobil cep telefonları ile temas kurulmaya çalışılmış maalesef herhangi bir yanıt alınamamıştır. Tekraren tüm arama kurtarma unsurlarına, geminin EPİRB cihazından alınan COSPAT-SARSAT acil durum sinyalinin, geminin batmış olması nedeniyle otomatik olarak uydu sinyali göndermiş olabileceğinin kuvvetle muhtemel olduğu bilgisi verilerek, uydudan alınan gemi pozisyonuna ilaveten Ulusal Otomatik Tanımlama Sistemimiz’den alınan geminin son pozisyonu da paylaşılmıştır” denildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı sonar kabiliyetli gemi tarafından dün 51 metrede geminin enkaz görüntüsüne ulaşıldığını hatırlatılarak, “Yapılan çalışmalar neticesinde, sonar görüntüsü ile deniz yüzeyinin 51 metre altında tespit edilen geminin, gece Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüzce ROV cihazı ile yapılan sörveyinde ‘Batuhan A’ gemisi olduğu kesinleşmiştir. Bugün sabah saatlerinden itibaren anılan batığa dalış faaliyeti gerçekleştirilecek olup, denizde ve sahilde arama kurtarma faaliyetlerine de aralıksız devam edilecektir” ifadelerine yer verildi. 

Ulaştırma Bakanlığı açıkladı: Batık geminin Batuhan A olduğu netleşti... Geminin enkazından ilk görüntüler geldi

BURSA VALİSİ DEMİRTAŞ: ÇALIŞMALAR 456 PERSONELİMİZLE DEVAM EDİYOR

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası’nın güneybatısında batan, ‘BATUHAN A’ isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada çalışmaların denizden, havadan ve karadan sürdürüldüğünü belirterek şunları kaydetti:

“15 Şubat Perşembe günü Karacabey kuzeyi 4 mil açığında battığı ihbarı alınan BATUHAN A isimli ticari gemide bulunan altı mürettebatı arama kurtarma çalışmaları 2. gününde 456 personelimiz ile hız kesmeden devam etmektedir. BATUHAN A isimli ticari gemideki mürettebata ulaşmak için kurumlarımızca koordineli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devletimizin tüm imkanları seferber edilmiş olup en kısa zamanda altı mürettebatımıza ulaşmayı hedefliyoruz.” 

Ulaştırma Bakanlığı açıkladı: Batık geminin Batuhan A olduğu netleşti... Geminin enkazından ilk görüntüler geldi

MARMARA’DA BATAN GEMİNİN ENKAZINDAN İLK GÖRÜNTÜLER GELDİ

Marmara Denizi açıklarında seyir halindeyken Karacabey ilçesinin 4 mil açığında, İmralı Adası’nın güneybatısında batan, ‘BATUHAN A’ isimli gemiyi ve 6 mürettebatını arama çalışmaları sürüyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı sonar cihazı ile gemiyi 51 metre derinlikte tespit ederken, yan yatmadan ve parçalanmadan, bir bütün halinde deniz tabanına oturan gemiden ilk görüntüler de geldi.

Ulaştırma Bakanlığı açıkladı: Batık geminin Batuhan A olduğu netleşti... Geminin enkazından ilk görüntüler geldi

Marmara Adası Badalan Limanı’ndan, Gemlik Limanı’na gitmek üzere 14 Şubat’ta saat 20.30’da kalkış yapan, 1250 ton mermer tozu yüklü ‘BATUHAN A’ isimli ticari geminin, dün sabah saat 06.20’de battığı ihbarı alındı. Karacabey ilçesinin kuzeyinde 4 mil açıkta batan gemiyi arama kurtarma çalışmalarını koordine etmek için Mudanya ve Karacabey ilçelerinde Bursa Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında kriz merkezi oluşturulurken, AFAD, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, deniz polisi, jandarma, UMKE, ANDA, AKUT VE NAK ekipleri tarafından toplam 6 kurtarma botu, 28 araç ve 1 Sahil Güvenlik korvetinden oluşan 275 personelle kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Ulaştırma Bakanlığı açıkladı: Batık geminin Batuhan A olduğu netleşti... Geminin enkazından ilk görüntüler geldi

Arama kurtarma faaliyetlerine 1 Sahil Güvenlik korveti, 3 Sahil Güvenlik botu, 1 Sahil Güvenlik helikopteri, 1 Sahil Güvenlik uçağı, 1 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı keşif karakol uçağı, 2 Kıyı Emniyet botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arama kurtarma gemisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mayın gemisi, ROV cihazı bulunan deniz polisi ekibi ve Kıyı Emniyeti’nin unsuru olan Nene Hatun römorkörü ile RHIB bot da katıldı.

YAN YATMADAN BATMIŞ

Su altından kaydedilen görüntülerde, geminin yan yatmadığı ve seyir halindeymiş gibi batarak deniz tabanına düz şekilde oturduğu görüldü. Geminin battığı pozisyonun arama-kurtarma çalışmalarını kolaylaştıracağı değerlendirilirken, geminin 3 boyutlu görüntüleri de kayıt altına alındı. Gece boyunca faaliyetlerini sürdüren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler ve gemiler, bölgede arama yaparken, dalgıçlar da bugün batık gemiye ulaşmak için dalış gerçekleştirecek. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da arama-kurtarma çalışmalarını denize açılacağı gemiden takip ve koordine edecek.

Devamındaki Haberler

EN SON HABERLER