Çocuklara Mahremiyet Bilinci Eğitimi

Paylaş

Düşündük mü hiç?

  • Neden bir yetişkin, eşinin cep telefonunu izinsiz karıştırır?
  • Neden bir yetişkin, partnerine yaşamında sınırlar koymak ister?
  • Ya da neden bir kişi, eşiyle duygusal paylaşımları zayıflık olarak algılar?

Bu soruların birçok cevabı olabilir, ancak bunlardan birinin çocuklukta alınmayan “mahremiyet eğitimi” ile ilişkili olabileceğini düşünüyorum.

Neden mi? Çünkü mahremiyet eğitimi almış bir çocuk, ileride kendine ve çevresine saygılı, sınırlarını iyi bilen bir birey olabilir.

Doğru mahremiyet eğitimi alan bir çocuk, düşünceli, nazik ve ruhsal olarak olgun bir birey olabilir.

Çocuklukta doğru mahremiyet eğitimi alan bir birey, duygusal açıdan gelişmiş, neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlayabilen, içsel bir güvene sahip ve sevgi dolu bir birey olabilir.

Mahremiyet, aslında insanlığa doğuştan gelen bir hediye gibi düşünülebilir. Örneğin, 2-3 yaşındaki bir çocuğun tuvalet ihtiyacını giderirken kapının ardına saklanması, mahremiyet kavramının güzel bir örneğidir.

Ancak bizler ne zaman ki çocuğumuzun önünde giyinip soyunuyoruz, o zaman mahremiyetini ihlal ediyoruz.

Ne zaman ki anneler, erkek çocuklarını dudaklarından öpüyor ve babalar, kız çocuklarının yanında tuvalet kullanıyorsa, o zaman mahremiyet duygusunu yok ediyoruz.

Ne zaman ki anne ve babalar, çocuklarıyla aynı yatağı paylaşıyorlar, işte o zaman kendi ve çocuğun mahremiyetini ihlal ediyorlar.

Ne zaman ki çocuğumuzun odasının kapısını çalmadan içeri giriyoruz, işte o zaman mahremiyet alanlarını alt üst ediyoruz.

Ne zaman ki çocuğumuzu doymasına rağmen zorla yedirip, üşümemesine rağmen zorla giydiriyoruz, o zaman mahremiyetine saygı göstermiyoruz.

Çocuğumuzun rızası ve izni olmadan onu öpmek, kucağa almak gibi davranışlarda bulunmak, mahremiyet alanına müdahale etmek anlamına gelir.

Çocuğumuza ismiyle hitap etmek yerine “aşkım, canım, cicim, fıstık” gibi etiketlemelerde bulunmak, onun mahremiyetini ihlal etmek anlamına gelir.

Çocuğumuzu kötülüklerden korumak amacıyla onu korkutup, bağırarak ya da cezalandırarak baskı oluşturmak, mahremiyetini geliştirmesini engelleyebilir.

Bu yazıya başlarken evlilik ve ilişkilerden bahsettim. Belki de farkında olmadan çocuklarımıza veremediğimiz mahremiyet eğitimi nedeniyle, eşler arasında saygı eksikliği, duygusal bağlarda zayıflık, iletişim problemleri ve sınırların belirlenememesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Unutmayalım ki sağlıklı ilişkiler, doğru mahremiyet eğitimiyle başlar.

Devamındaki Haberler

EN SON HABERLER