Android 15: 3 önemli yeni özellik.

Paylaş

Her ne kadar en büyük Android güncellemesi olmasa da, yine de içinde yenilikler var.

Google I/O 2024 etkinliği, Android işletim sisteminin yeni versiyonu Android 15 için gövde gösterisi zamanıydı.

Android cihazlar için sunulan en yeni büyük güncelleme, Google’ın geliştiriciler için her yıl düzenlediği etkinlikte bolca yer buldu. Bugüne kadarki en büyük değişimi sunan güncelleme olmasa da, Android 15’te birkaç yeni gizlilik özelliği, Google Cüzdan için yenilikler gibi öne çıkan noktalar bulunuyor.

İşte Android 15’le birlikte gelecek olan 3 yeni özellik:

Hırsızlık Tespiti

Android 15’in getirdiği üç büyük yenilikten ikisi gizlilik ve güvenlikle ilgili. Ama “bilgisayar korsanları kredi kartı bilgilerinizi çalacak” kafasında değil. Yeni Hırsızlık Tespiti özelliği, gerçek hayatta telefonunuzu gasp etmeye çalışanlara yönelik getiriliyor. Yani fiziksel olarak telefonunuzu elinizden zorla alınması gerekiyor.

Google Hırsızlık Tespiti’nin tam anlamıyla nasıl çalıştığını açıklamadı, ancak anlaşıldığı kadarıyla yapay zeka ile hırsızlık esnasında telefonun hareketini analiz ederek (örneğin birinin telefonu elinizden zorla alıp koşmaya başlaması gibi) durumun “hırsızlık” olduğunu anlayabiliyor. Bu noktada telefon tamamen kilitleniyor ve hırsız tarafından kullanılamaz hale geliyor.

Tabii ki bu özelliğin Google’ın yapay zekasının gerçek anlamda bir hırsızlığı tespit edip edemediğine göre çalışıp çalışmayacağını görmek gerek. Sonuçta siz bir anda koşmaya başlayınca da devreye girebilir.

Özel alan

Diğer bir gizlilik özelliği ise eğer telefonunuzu sizin dışınızda birileri kullanıyorsa oldukça kullanışlı olacak gibi görünüyor.

Google’ın blog yazısına göre “özel alan”, istediğiniz uygulamaları bir tür doğrulama mekanizmasının arkasına (mesela parmak izi taraması gibi) gizlemenize imkan tanıyor. Örneğin önemli kişisel finans bilgilerinizin olduğu bankacılık uygulamalarınızı bu alana taşıyabileceksiniz.

Her ne kadar bankacılık uygulamaları çeşitli doğrulama mekanizmaları kullanıyor olsa da, ekstra bir güvenlik katmanından kimseye zarar gelmez.

Google Cüzdan’a fotoğraflardan ekleme yapın

Son olarak da Google Cüzdan (Wallet) da çok daha kolay kullanıma sahip olacak.

Akıllı telefon cüzdanları genellikle üzerinde QR kod bulunan dokümanlar için kullanışlıdır. Ancak Google Cüzdan artık sadece metin tabanlı dokümanları, fotoğraflarını çekerek eklemenize de izin verecek. Google’ın örnekleri arasında kütüphane kartları, spor salonu üyelikleri gibi taranabilecek içerikler yer alıyor.

Android 15 güncellemesinin 2024’ün üçüncü çeyreğinde kullanıcılara sunulması hedefleniyor.

Devamındaki Haberler

EN SON HABERLER