Allah’ın Sıfatlarının İnsanların Sıfatlarına Benzetilmesi Yanılgısı

Paylaş

  • Allah tektir ve sıfatlarıda tektir, yaratılanla karşılaştırılamaz, denk tutulamaz olduğunu birlikte anlamaya çalışalım.


Allah EL-BASİR’ dir. Her şeyi bütün incelikleriyle gören, Cenab-ı Hak, bütün varlıkları en küçük hareket ve davranışlarını, ima ve işaretlerini bilir ve görür. Onun görmesi için gece veya gündüz fark etmez, ışık veya karanlık gerekmez. Onun görmesi için göze veya başka bir alet ve cihaza ihtiyacı yoktur. Bütün kainatı ve içindekilerin hal ve davranışlarını avucunun içi gibi bilir ve görür kontrolü altında tutar.


Namaz kılmakla ilgili hep duymuşsunuzdur. Birçok insan Namaz şekildir, inancımızı göstermek için şekle ihtiyaç var mıdır der. Burada yanılgıya düşülen şey Allah’ın görmesiyle insanın görmesinin bir tutulmasıdır. İnsan kafa gözüyle görür, fark eder ve anlar. Pekala Allah’ın görmesi nasıldır? Nasıl görür?


Allah’ın görmesi insanın görmesi ile aynı olmadığı için Allah kulunun kıldığı namazı şekil olarak görmez. İlahi alemde kıldığımız namazın anlamı bizim alemimizdeki gibi değildir


Hz. Ali’nin savaşta vücuduna ok saplanmıştı. Çıkarmak için uğraşılmış çıkarılamamıştı, çok acı veriyordu. Hz. Ali namaza durmayı ve okun bu sırada çıkarılmasını istedi. Hz. Ali secdeye kapanınca, oku çektiler ve çıkardılar. Hz Ali O sırada Allah’ın gördüğü alem ile bir olup gerçek manada namaz kıldığı için acı hissetmedi, fark etmedi bile.


Allah EL-ALİM’ dir. Canlı veya ölü küçük veya büyük,gizli veya açık,kalpte,kafada olan veya dışa vurulan şeyi en ince ayrıntısına kadar  hakkıyla bilendir. Hiç bir şey Allah’ın ilminden gizlenemez. Onun ilminin hududu yoktur


Ey insanlar! Bir misal verilmektedir, şimdi ona iyi kulak verin: Sizin Allah’ı bırakıp taptıklarınız bir araya gelseler, bir sinek bile yaratamayacaklardır. Sinek onlardan bir şey kapsa onu kurtaramazlar. İsteyen de, istenen de âcizdir. (Hac Suresi 73. Ayet)
Bu ayeti kerimede anlaşıldığı gibi insan, alimlik sıfatıyla dünyanın en ünlü ordinaryüs doktoru veya bilim adamı da olsa bir sineğin kanadını yaratamaz.


Yasin suresi 82. ayetinin -O, bir şeyin olmasını dilediğinde ona sadece “Ol!” der; o da hemen oluverir.- mealinde olduğu gibi Allah’ın ilmi herşeyi kuşattır.


Allah KERİM’ dir. Karşılıksız olarak veren, cömertlikte benzersiz olandır. Hesapsız bir şekilde kendisine inananada inanmayanada verir. Ama insan karşılıklı verir, kendisine zararı dokunandan çeker elini eteğini.


Yukarıdaki verdiğim örneklerden anlaşıldığı üzere yaratılmış insanın gücü ve kudreti Allah’ın isim ve sıfatlarının yanında gerçeğin yansıması ve gölgesi gibidir.

Devamındaki Haberler

EN SON HABERLER