Çocuklarda da Görülebiliyor! Hipertansiyonun Belirtileri Neler?

Paylaş

ürk Böbrek Vakfı (TBV), 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de her 3 yetişkinden birinin tansiyon hastası olduğunu bildirdi. Dünyada ise bu sayının 1,5 milyar kişi civarında olduğu ve her yıl 9 milyondan fazla insanın bu nedenle hayatını kaybettiği belirtildi.

Hipertansiyon Kontrol Altına Alınabilir

TBV Başkanı Timur Erk, hipertansiyonun birçok hastalıkla ilişkili olduğunu ve hayat tarzı değişiklikleriyle kontrol altına alınabileceğini vurguladı. Erk, tansiyon kontrol becerilerinin gün geçtikçe azaldığına ve buna bağlı kalp-damar hastalıkları nedenli ölümlerin arttığına dikkat çekti.

Tansiyon Nedir?

Büyük tansiyonun 140 mmHg ve üzeri, küçük tansiyonun 90 mmHg ve üzerinde olması yüksek tansiyon (hipertansiyon) olarak kabul edilir. Erkeklerde görülme sıklığı yüzde 27,5 iken kadınlarda bu oran yüzde 36,1’dir.

Hipertansiyonun Belirtileri

Baş ağrısı, susuzluk, sık idrara çıkma ihtiyacı, gece idrara daha sık çıkma, zayıflık, yorgunluk, bulanık görme gibi belirtilerle seyreden hipertansiyon, birçok hastada belirti göstermeden de ortaya çıkabiliyor.

Hipertansiyonda Tedavi

Hipertansiyon tedavisinin ana hedefi kalp damar hastalıklarının ortaya çıkışını azaltmaktır. Diğer özelliklere bakılmaksızın, kan basıncı sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olan hastalarda, yaşam tarzı önlemleri etkisiz ise ilaç tedavisinin başlatılması gerekir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri Önemli

Hipertansiyon kontrolünde en önemli adım yaşam tarzı değişiklikleridir. Bu önlemler şunlardır:

  • Aşırı kilolu veya obez kişiler için kilo verme
  • Düşük sodyum diyeti
  • Sigarayı bırakma
  • Alkol ve kafein sınırlamaları
  • Düzenli fiziksel aktivite

Hipertansiyon Çocuklarda da Görülebiliyor

Hipertansiyon sadece yetişkinlerde değil, her yaşta çocuklarda da görülebiliyor. Özellikle obeziteye bağlı olarak daha büyük yaştaki çocuklarda veya ergenlerde daha sık görülüyor.

Çocuklarda Hipertansiyon Belirtileri

Bulantı, kusma, baş dönmesi, burun kanaması, halsizlik, bulanık görme gibi belirtiler, çocuklarda hipertansiyonu düşündürmelidir.

Uzmanlara Göre Eğitim ve Teknoloji Çözüm Olabilir

Uzmanlar, dünya çapında eğitim ve teknolojinin bir araya gelmesi sayesinde kan basıncı kontrolünde hastalar lehine önemli ilerlemelerin sağlanması mümkün olacağını savunuyor.

Devamındaki Haberler

EN SON HABERLER