Hamas’ın Ateşkes Teklifine Cevabı Açıklandı! Türkiye Müteahhid Olsun

Paylaş

Paris’te, Fransa, Amerika, Mısır, işgalci İsrail ve Katar buluştu, Anlaşma teklifi Katar ile Hamas’a gönderildi. İsrail Terör Örgütü bu anlaşmayı Hamas’ın reddetmesini bekliyordu, ancak Hamas tüm grupları da anlaşmaya dahil ederek ve metne eklemeler yaparak olumlu cevap verdi.

Arabulucular aracılığıyla Amerikan ve işgalci İsrail taraflarına, Hamas’ın “Paris Anlaşması’na yapılan değişiklikleri içeren 3 sayfalık yanıtının bir kopyası ile saldırıyı durdurmayı ve saldırıyı etkileri ortadan kaldırmayı amaçlayan garantiler ve taleplerin yer aldığı özel bir ek eklendi.

Hamas’ın Cevabı

Bu anlaşma, taraflar arasındaki karşılıklı askeri operasyonların durdurulmasını, tam ve sürdürülebilir sükunetin sağlanmasını, iki taraf arasında esir değişimini, Gazze’deki ablukanın sona erdirilmesini, hastane, bina, altyapı ve evlerin yeniden inşa edilmesini, bölge sakinleri ve yerinden edilmiş kişilerin evlerine geri dönmesini ve herkese barınma ve yardım ihtiyaçlarının sağlanmasını amaçlıyordu.

45’er günden oluşacak 3 aşamalı ateşkes anlaşması şu şekilde;

Birinci Aşama

Hamas’ın sunduğu yanıtta belirtilen birinci aşama şu maddeleri içeriyor:

Tarafların esir değişimini tamamlamak için askeri operasyonların geçici olarak durdurulması ve İsrail kuvvetlerinin Gazze Şeridi’ndeki nüfuslu bölgelerin dışına, bölünme hattı boyunca yeniden konumlandırılması.

İki taraf arasında İsrailli esirlerin, kadınların, çocukların, yaşlıların ve hastaların serbest bırakılmasını içeren bir takasın gerçekleştirilmesi, önceden anlaşılan listelerdeki tüm kişilerin bu süreçte serbest bırakılması.

Gazze’nin her bölgesine, özellikle kuzeyine, insani yardımın günlük olarak karşılanması ve herkesin ikamet yerlerine geri dönmesine izin verilmesi için gerekli kaynakların sağlanması.

Tüm hastanelerin yeniden inşası ve nüfusun barınması için gerekli tedbirlerin alınması, Birleşmiş Milletler ve diğer kuruluşlar tarafından sunulan tüm insani hizmetlerin yeniden başlatılması.

Tam bir sükunetin sağlanması için gerekli tartışmaların başlatılması.

Bu aşamanın ayrıntılarını içeren ek, anlaşmanın ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediliyor. Ancak, ikinci ve üçüncü aşamaların detayları, birinci aşamanın uygulanması sırasında belirlenecek.

İkinci Aşama

Karşılıklı askeri operasyonların durdurulmasına devam edilmesi ve tam bir sükûnet durumuna dönülmesi için gerekli şartlara ilişkin (dolaylı) görüşmelerin ikinci aşama uygulanmadan önce tamamlanması ve duyurulması gerekmektedir. Bu aşama, belirli sayıda Filistinli esir karşılığında tüm erkek tutukluların serbest bırakılmasını, ilk aşamadaki insani önlemlerin devamını, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin tüm bölgelerinin sınırları dışına çekilmesini amaçlıyor. Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde tahrip edilen evlerin, tesislerin ve altyapının, bunun uygulanmasını ve Gazze Şeridi’ndeki ablukanın tamamen sona ermesini garanti eden belirli mekanizmalara göre kapsamlı yeniden inşa çalışmalarının başlatılması.

Üçüncü Aşama

Bu aşamada ölenlerin cenazelerinin ve kalıntılarının, bakıp kimlikleri tespit edildikten sonra her iki tarafla paylaşılması, birinci ve ikinci aşamada mutabakata varılacak şekilde birinci ve ikinci aşama için insani tedbirlerin sürdürülmesi amaçlanıyor.

4 Ülke ve BM Müteahhid Olacak

Gazze’deki yeniden yapılanma sürecine ilişkin yapılan anlaşmada belirtilen maddelerin uygulanması için garantörlerin desteği önem arz ediyor. Anlaşmaya göre:

Yıkım ve molozların kaldırılması için gerekli ağır ekipmanın temini ve sağlanması sağlanacak.

Sivil savunma ekipmanlarının ve Sağlık Bakanlığı gereksinimlerinin karşılanması için adımlar atılacak.

Gazze’nin her yerinde hastaneler ve fırınlar yeniden inşa edilerek, nüfusun barınması için gerekli kampların kurulması için çalışmalar yapılacak.

En az 60.000 geçici eve girilerek, 200.000 barınak çadırına ek olarak 15.000 evin Gazze’ye girmesi sağlanacak.

Altyapının yeniden inşa ve onarımına başlanacak, elektrik, haberleşme ve su şebekeleri bakımı yapılacak.

Tahrip edilen evlerin, ekonomik kurumların ve kamu tesislerinin yeniden inşası için planlar onaylanacak ve süreç üç yılı geçmeyecek şekilde programlanacak.

Diğer önemli maddeler arasında Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından Gazze’deki halka sağlanan insani hizmetlerin yeniden başlaması, enerji santralinin ve sektörlerin yeniden yapılandırılması için gerekli yakıtın sağlanması, işgalin Gazze’nin elektrik ve su ihtiyacını karşılama taahhüdü yer alıyor.

Bu anlaşmanın hayata geçirilmesi için Mısır, Katar, Türkiye, Rusya ve Birleşmiş Milletler’in garantörlüğünde çalışmalar yapılacak. Hamas’ın bu yönde attığı adımlar, Gazze’deki insani krizi hafifletme ve bölgede sürdürülebilir barışın sağlanması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Hamas’ın Beyrut Ofisinde düzenlediği basın toplantısında

Hamdan, “Hamas yardım ve yardım malzemelerinin gönderilmesi, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere savunmasız sivillere yönelik barbarca saldırılarına son verilmesi, yerinden edilenlere güvenli barınma sağlanması, yeniden imarın sağlanması ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması ve tam esir takası için önerilerini mutabakatta sundu.” ifadelerini kullandı.

İsrail saldırılarına devam edeceğini açıkladı

Filistin halkının en temel insan haklarını bile reddeden İsrail’in tepkilerine rağmen anlaşma mutabakatına Hamas’ın olumlu yanıt verdiğini dile getiren Hamdan, anlaşma mutabakatının ilan edildiği günden bu yana İsrail’in ısrarla Gazze’ye yönelik saldırılarına devam edeceği yönünde açıklamalar yaptığını kaydetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun anlaşma mutabakatına yönelik kısa bir süre önce yaptığı açıklamayı hatırlatan Hamdan, Netanyahu’nun ordusunu Gazze’den çekmeyeceğini ve hapishanelerdeki Filistinlileri serbest bırakmayacağını söyledi.

Hamdan, İsrail’deki savaş kabinesinin, Gazze’deki sivillere yönelik saldırıları durdurmaya giden her türlü yolu kesme gayreti içerisinde olduğunu bir kez daha teyit ettiğini vurguladı.

Devamındaki Haberler

EN SON HABERLER