İsrail-Hamas Konusunda Lahey’deki Karar Sonrası Bir Soykırım Davası da ABD’de Başladı

Paylaş

İsrail ablukasındaki Gazze’den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor… Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika’nın İsrail aleyhinde açtığı davada, İsrail’in soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına hükmetti. Mahkeme ayrıca, İsrail’in Gazze’deki eylemlerinin bir kısmının soykırım hükümleri kapsamına girdiğini belirtti. Bu karardan saatler sonra ABD’den gelen haber ise ABD-İsrail koalisyonu için adeta ikinci şok oldu. İsrail’e sınırsız destek veren Biden ve ABD’li bakanların suçlandığı dava ABD’de görülmeye başlandı.

UNRWA personeline 7 Ekim soruşturması

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de insani yardım faaliyeti gösteren BM kurumu UNRWA’nın bazı personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığı iddiaları konusunda ‘soruşturma’ talimatı verdi. ABD kuruma para akışını durdurdu, Hamas iddiaları reddetti.

Gazze’de can kaybı 26 bin 257’ye yükseldi

Gazzede can kaybı 26 bin 257ye yükseldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 113. günde devam ederken, can kaybı giderek artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in saldırılarında son 24 saatte 174 kişinin hayatını kaybettiği, 310 kişinin yaralandığı duyuruldu. Çok sayıda yaralının hala enkaz altında ve yollarda olduğu, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin yaralılara ulaşamadığı aktarıldı. Son verilerle birlikte İsrail’in saldırılarını başlattığı 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısının 26 bin 257’ye, yaralıların sayısının ise 64 bin 797’ye yükseldiği bildirildi.

ABD, Husilere ait gemisavar füzesini vurdu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, ABD güçlerinin saat 03.45’te Husilerin Kızıldeniz’e fırlatılmak üzere konuşlandırdığı bir gemisavar füzesinin vurulduğu bildirildi. Yemen’de Husilerin kontrolündeki noktalarda tespit edilen füzenin, bölgedeki ticari gemilere ve ABD Donanmasına ait gemilere yakın bir tehdit oluşturduğu ifade edildi. ABD kuvvetlerinin füzeyi meşru müdafaa amacıyla vurup imha ettiği vurgulanarak, “Bu eylem, seyrüsefer özgürlüğünü koruyacak ve uluslararası sulardaki ABD Donanma gemileri ile ticari gemilerin güvenliği sağlayacak” ifadeleri kullanıldı.

Sınır Tanımayan Doktorlar: Gazze’nin en büyük hastanesinde sağlık hizmeti çöktü

MSF, Gazze’de devam eden çatışmalar sebebiyle bölgenin en büyük hastanesi olan Nasser Hastanesi’nde hayati tıbbi hizmetlerin çöktüğünü ve mevcut durumda yeni hastaları tedavi edecek imkanların kalmadığına dikkat çekti. MSF, “Hastane personelinin çoğu ve hastaneye sığınan binlerce yerinden edilmiş kişi, İsrail güçlerinin çevredeki bölgeleri boşaltma emrini verdiği günlerde geldi. Hastanenin cerrahi kapasitesi artık neredeyse yok denecek kadar az ve hastanede kalan bir avuç sağlık personeli, kitlesel ölüm olaylarını (büyük miktarda yaralı insan akını) karşılamaya yetmeyen çok düşük malzemelerle uğraşmak zorunda kalıyor.

İsrail bu sözlerle çalkalanıyor: Netanyahu’nun kazanması mümkün değil

Gazze’deki savaş ile ilgili İsrail basınından itiraf gibi bir analiz geldi.

‘Netanyahu’nun Başarısızlıkları Artarken, İsrail’in Kredisi Biten Başbakanı Daha Büyük Tehlike Oluşturuyor’ manşeti ile okurlarının karşısına çıkan Haaretz yazıda şu ifadeye yer verdi; 

‘Rehine krizinden Hamas’ın çöküşüne kadar herkesin bildiğini söylemenin zamanı geldi: Netanyahu’nun kazanması mümkün değil.’

Devamındaki Haberler

EN SON HABERLER