Bakan Hakan Fidan: Gazze’deki Savaşı Durdurmak Tarihî Sorumluluğumuz!

Paylaş

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda (BMGK) yaptığı konuşmada, “İsrail Gazze’de savaş suçu işliyor” dedi. Bir kez daha bölgede çözüm için garantörlük vurgusu yapan Fidan, “Bu savaşı durdurmak için tarihi bir sorumluluğumuz var.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Fidan, BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen üst düzey katılımlı Filistin oturumunda konuştu.

Gazze’deki insani yıkımın ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayan Bakan Fidan, acil ateşkesin ve bölgeye bir an önce insani yardımların ulaştırılmasının elzem olduğunun altını çizdi.

Fidan, “Gazze ve ötesinde devam eden savaş, ne barış ne de teslimiyet getirebilir. Bu savaşı durdurmak için tarihi bir sorumluluğumuz bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Uluslararası toplumun, Gazze ve Batı Şeria’da akan kanı durdurmakta hala aciz kaldığını kaydeden Fidan, “Gazze bir açık hava hapishanesiydi. Şimdi ise İsrail Başbakanının siyasi bekasını uzatmak amacıyla askeri operasyonlar düzenleyerek sivilleri katlettiği bir savaş alanına döndü.” değerlendirmesini yaptı.

BM Güvenlik Konseyinin uluslararası barış ve güvenliği korumada bir kez daha başarısız olduğunu kaydeden Fidan, “İsrailliler ile Filistinliler arasında barışı sağlayacak ve denetleyecek bir garantörlük mekanizmasının kurulması yönündeki çağrımızı yinelemek istiyorum.” diye konuştu.

Hakan Fidan’ın Gazze Diplomasisi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde düzenlenecek üst düzeyli Gazze oturumuna katılmak ve ikili temaslar yürütmek için New York’ta bulunan Fidan, Türkevi’nde Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi heyetiyle görüştü.

Bakan Fidan'dan ABD'de Gazze diplomasisi - 1Bakan Fidan, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’le

Bakan Fidan, bu görüşmenin ardından Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’le bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Bakan Fidan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) Filistin toplantısı öncesinde New York’taki Türkevi’nde Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile görüştüğü belirtildi.

Bakan Fidan'dan ABD'de Gazze diplomasisi - 2

CEZAYİRLİ VE FRANSIZ MEVKİDAŞLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Fidan, Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf ile Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne’yle de bir araya geldi.

Görüşmeler, New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında gerçekleşti.

Bakan Fidan'dan ABD'de Gazze diplomasisi - 3

BM SURİYE TEMSİLCİSİ PEDERSEN VE LÜBNANLI MEVKİDAŞI BUHABİB İLE GÖRÜŞTÜ

Fidan, daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile bir araya geldi.

New York’taki Türkevi’nde yapılan görüşme basına kapalı gerçekleşti. 

Bakan Fidan'dan ABD'de Gazze diplomasisi - 4

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’LE GÖRÜŞTÜ

Bakan Fidan’ın bir sonraki görüşmesi Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’le oldu.

Görüşme, New York’taki BM binasında yapıldı.

Devamındaki Haberler

EN SON HABERLER